Slovenská dvadsiatka zdolala Švajčiarov na Turnaji štyroch krajín 6:4

11.11.2012 Celý región

Halden 10. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti do 20 rokov vo svojom záverečnom stretnutí na Turnaji štyroch krajín v Nórsku zvíťazili v Haldene nad výberom Švajčiarska do 19 rokov v dramatickom zápase 6:4. Triumf im napokon stačil aj k prvenstvu na celom turnaji, keďže v poslednom stretnutí zdolali Nóri Nemcov a pri zhodnom počte bodov so Švajčiarmi v ich prospech rozhodol výsledok vzájomného zápasu.

Ako informuje oficiálna webstránka Slovenského zväzu ľadového hokeja, drámu zo zápasu "vyrobili" samotní mladí slovenskí hokejisti, ktorí dovolili súperovi zlikvidovať trojgólový náskok z polovice zápasu na 4:4. Víťazný gól strelil Marko Daňo a výhru poistil 36 sekúnd pred koncom Tomáš Mikúš do prádnej bránky pri power play súpera.

Slovákom vynikajúco vyšiel vstup do zápasu, keď už v 5. min po góloch Buriho a Tomáša Mikúša viedli 2:0. Švajčiari síce v 11. min znížili zásluhou Studera, ale slovenskí hokejsditi išli do kabín s dvojgólovým náskokom, keď sa v 19. minúte presadil Mráz. Slovenská dvadsiatka v úvodnej časti zápasu ovládla hru a svojho súpera prestrieľala v pomere 17:7.

V druhej tretine Švajčiari zvýšili svoju aktivitu, ktorú nezastavil ani štvrtý gól Slovenska, ktorý zaznamenal Korím. Do konca druhej tretiny švajčiarski hokejisti znížili na rozdiel jediného gólu, keď sa strelecky presadili Albrecht a Rouiller.

V tretej tretine sa Švajčiarom podarilo vyrovnať, keď bol úspešným strelcom v 49. min Müller. Záverečné slovo však patrilo Slovákom, keď do vedenia ich v 58. min poslal Marko Daňo a gólový účet zápasu podtrhol v záverečnej minúte pri hre Švajčiarov bez brankára svojim druhým gólom Tomáš Mikúš.

Ernest Bokroš, tréner SR 20 sa po zápase vyjadril takto: "Po hernej stránke dnešný duel so Švajčiarmi výrazne pripomenul náš turnajový vstup proti Nórsku. V oboch stretnutiach nám vysoké vedenie namiesto povzbudenia skôr ublížilo, pretože sme dovolili súperom prevziať iniciatívu, pravda s tým rozdielom, že dnes sa to mohlo vypomstiť. Kvalitnejší Švajčiari totiž v trende kanadskej školy, ktorú forsírujú, v momente zníženia koncentrácie zo strany našich zverencov, okamžite vycítili šancu a zahrýzli sa do nás. Kým v piatok v súboji s Nemcami sme sa museli viac tlačiť do ofenzívy my, dnes to úspešne predvádzali Švajčiari, ešteže Marko Daňo premenil v závere jeden z únikov a prudkou strelou z ľavej strany nedal švajčiarskému brankárovi šancu. Áno, víťazstvo vždy poteší, tentoraz však treba pre objektivitu dodať, že dnes sme nezdolali A-výber helvétskeho kríža tejto vekovej kategórie, skôr 'devätnástku' Švajčiarska, lebo A-tím Švajčiarska 20 je v týchto dňoch v Kanade. Ak hráme s protivníkom o rok mladším vyrovnanú partiu, potom to berme ako vážne varovanie pred rýchlosťou vlaku mládežníckeho hokeja vo svete. V Nórsku sme si otestovali aj hráčov, ktorí nie sú v projekte HK Orange 20. K celkovej spokojnosti máme ďaleko, niektorí nás milo prekvapili, iní však sklamali, do MS nás čaká ešte kus práce, predovšetkým v stabilizácii výkonnosti v strretnutiach." (hockeyslovakia.sk)

Slovensko 20 - Švajčiarsko 20 6:4 (3:1, 1:2, 2:1)
Góly: 3. Buri (Bezuška), 5. T. Mikúš (Daňo), 19. B. Mráz (T. Mikúš), 32. Korím (Dolník, Rapáč), 58. Daňo, 60. T. Mikúš - 11. Studer, 34. Albrecht, 39. Rouiller, 49. Müller
Vylúčenia: 6:6
presilovky 1:1
oslabenia: 0:0,
Strely na bránku: 32:31

Nórsko 20 - Nemecko 20 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Tabuľka:

1. SLOVENSKO 3 2 0 0 1 12:9 6
2. Švajčiarsko 3 2 0 0 1 9:7 6
3. Nórsko 3 1 0 0 2 3:7 3
4. Nemecko 3 1 0 0 2 6:7 3
 

Vyberte región